Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Στην ωραία Εύβοια δεκαπενταύγουστο

Η Εκκλησία μας εορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου που περιλαμβάνει, πρώτο, το θάνατο και την ταφή της και, δεύτερο, την ανάσταση και τη μετάστασή της στους ουρανούς την 15η Αυγούστου. Στην Ελλάδα γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα σε πολλά μέρη της χώρας, ονομάζεται δε και «Πάσχα του καλοκαιριού».
Παναγία Οξυλιθιώτισσα
Οι πλατείες των χωριών φορούν τα καλά τους, οι κοινότητες και οι πολιτιστικοί σύλλογοι στήνουν γλέντια για να τιμήσουν τη Μεγαλόχαρη και οι πιστοί με νηστεία και προσευχή συμμετέχουν στο θαύμα της Παναγίας. Η μεγαλύτερη κάθε καλοκαίρι θρησκευτική γιορτή των Ελλήνων στην καρδιά των διακοπών, δίνει την ευκαιρία σε όλους να βγουν στην ύπαιθρο, στα ξωκλήσια και στις εκκλησιές. Ημερήσια, διήμερα, ακόμη και τριήμερα πανηγύρια και εκδηλώσεις οργανώνονται σε όλη τη χώρα. Η παράδοση των πανηγυριών συνδέεται με τα χωριά και τα υπαίθρια ξωκλήσια.

«Έν τη γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας, εν τη Κοιμήσει, τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης προς την ζωήν, Μήτηρ υπάρχουσα της ζωής, και ταις πρεσβείαις ταις σαις λυτρουμένη, εκ θανάτου τας ψυχάς ημών»

Δεκαπενταύγουστος στην Εύβοια

Στην Κύμη της κεντρικής Εύβοιας ξεχωρίζουν τα πανηγύρια στηβυζαντινή Κοίμηση της Θεοτόκου στον Οξύλιθο, αλλά και στα χωριά Καλημεριάνοι και Ποταμία, με τους κατοίκους να μαγειρεύουν όλο το βράδυ πάνω από τα καζάνια το παραδοσιακό για την περιοχή στιφάδο. Οι κάτοικοι της περιοχής συρρέουν στα τρία χωριά, όπου οι πιστοί έχουν δωρίσει το κρέας, τα κρεμμύδια και τις ντομάτες, ενώ από το βράδυ της παραμονής του Δεκαπενταύγουστου ξεκινούν το μαγείρεμα του στιφάδου.

Νωρίς το πρωί ο Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου ευλογεί τα καζάνια, τα οποία καίνε όλη τη νύχτα πάνω σε ξύλα, κι έπειτα το παραδοσιακό έδεσμα μοιράζεται στους πιστούς. Το ντόπιο κρασί ρέει άφθονο όλο το βράδυ, μετατρέποντας μια επίπονη διαδικασία σε αληθινό πανηγύρι.
Γνωστό και ως «πανηγύρι της Παναγιάς», το πανηγύρι στις 15 Αυγούστου στις Πετριές μένει αξέχαστο σε όσους το επιλέξουν. Κρασί, καλό φαγητό και φυσικά μουσική από παραδοσιακή ορχήστρα μέχρι το πρωί σας «ταξιδεύουν» δίπλα στη βρύση και κάτω από τον πλάτανο-σήμα κατατεθέν του χωριού που μετρά πολλές δεκαετίες ζωής.

Στα Ψαχνά και στην Ιερά Μονή Γοεργοπήκοου γίνεται παραδοσιακήλιτανεία του Επιταφίου της Παναγίας σύμφωνα μe την τάξη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Άλλα γνωστά πανηγύρια της Παναγίας στην Εύβοια είναι στο Γυμνό, στην Αγία Άννα, στα Φύλλα, στη Λιχάδα (Η Παναγία της Λιχάδας), της Παναγίας της Περιβλέπτου στα Πολιτικά, στη Στενή, στους Στρόπωνες, στα Στύρα, στη Χιλιαδού (Η Παναγία της Χιλιαδούς) και σε πολλά άλλα ακόμα χωριά της Εύβοιας.
Στην Χαλκίδα υπάρχει ο Ιερός Ναός της Παναγίας Οδηγήτριας (γνωστός και ως Μέσα Παναγίτσα), η Παναγία η Λαγκαδιώτισα (στην Καναπίτσα), η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα (έξω Παναγίτσα) και ηΠαναγία Φανερωμένη στη Νέα Αρτάκη.

πηγή. http://www.eviaportal.gr/